onsdag 30 november 2022

15 - 30 november 22

My är Viggos stora favorit.😍😍💕 

n

Den 17 for vi till Tammerfors för Viggos tandhuggning. Jag var så nervös, när vi var halvvägs var jag nog färdig att vända om. 

Vi blev väl mottagna av personalen på Oiva Animal Clinic. Viggo charmade dem som vanligt, oj vad han är livlig, social och glad var utropen. 

Efter att vi gått igenom Viggos problem och vad jag försökt göra, sa Unna att hon aldrig hört om att en hund med liten underkäke skulle ha svårt att dricka vatten och svälja så mycket luft. 

Unna berättade hur ingreppet går till, samt vad som kan tillstöta, tandlappningen kan lossa eller tanden kan bli infekterad. 

Jag lämnade där en nerlugnad Viggo

och fick hämta honom efter 2 timmar. 

Ingreppet hade gått bra och Viggo får leva och äta som vanligt.

Hemkommen var det nog skönt att få krypa ihop med sina kompisar.💓

Viggos problem med att dricka vatten fortsätter som förut samt att han vissa dagar sväljer en massa luft. 

Jag har nu googlat och fått fram att Viggo lider av: 

Magomvridning

Buken på en hund sväller upp om magen fylls med luft, vätska och/eller mat, ofta efter att hunden druckit eller ätit. Den förstorade magen kan lägga mycket tryck på hundens organ och kan göra att hunden får svårt att andas eller får minskar blodtillförsel till hjärtat eller andra viktiga organ. Många undrar ofta om det är farligt, eller om det bara är gas. Om hundens mage är förstorad kan det vara allvarligt, så ta med hen till veterinären för att kolla upp det.

Symptomen för uppsvälld buk och ett livshotande sjukdom som kallas magomvridning liknar varandra väldigt mycket. Magomvridning gör att hundens mage snurrar sig, och ofta krävs en akut operation för att vänta tillbaka magen för att minska risken för gasuppbyggnad. Det kan bara vara några timmar mellan liv och död, så se till att kontakta veterinären direkt. 

Förhindra uppsvälld buk

Här är ett par saker du kan göra för att förhindra att din hund drabbas igen:

  • Se till att din hund är frisk och normalviktig. Väg din hund regelbundet och ändra hur mycket mat hen får utifrån det. Om du är osäker kan din veterinär berätta hur mycket din hund bör väga.

  • Försök att ge din hund ett par små mål mat under dagen snarare än ett större. Det kan hjälpa din hund att inte äta för mycket eller äta för fort, men se till att du inte ger hunden mer mat än vad den vanligtvis skulle få under en dag.

  • Du kan också investera i ett par olika produkter som hindrar din hund att äta för fort, t.ex. speciella matskålar. Dessa produkter fungerar jättebra eftersom de tvingar din hund att arbeta för sin mat. De hindrar dem från att ta stora tuggor eller svälja stora mängder luft när de äter, och det tar dem längre tid att äta upp, vilket gör maten lättare att smälta.

  • Hundar med muskel- eller ledproblem får ibland rådet att äta från en upphöjd skål, men om det inte gäller din hund är det alltid bäst att mata hen från en skål på golvet.

  • Ta inte med din hund ut på väldigt krävande träning 1 timme före eller 2 timmar efter måltider. Du måste se till att din hund har tillräckligt med energi för en lång promenad, men måste också ge hen tid att smälta sin mat.

  • Om din hund bara äter torrfoder kan din veterinär ibland rekommendera att du introducerar färskfoder på burk om hen tror att det kommer hjälpa din hund. Se till att din hund inte dricker för mycket vatten. Du kan behöva kontrollera hur mycket hunden äter genom att ta bort skålen då och då, men kolla med din veterinär innan du gör detta.

  • Det sista förslaget är att fundera på om din hund kan behöva en operation för att lägga magen till rätta. Profylaktisk gastropexi ser till att din hund inte råkar ut för vriden magsäck, och minskar ofta risken för magomvridning drastiskt.
  • Det som inte kom upp här heller är Viggos problem med att dricka vatten.

Vi har tränat fram, persjättö och vals här hemma, samt fortsatt med päällejuoksu och saksalainen med ett hinder. Det går nu utmärkt.😍Den 24 fick Viggo var med på agi.träning i Veikars igen och OJ vad han njöt, det var full fart och han följde handlingen alldeles fantastiskt. Ibland tror jag han är mycket äldre än 7 månader han är så fantastisk och kunnig.

Jag hade gjort träningsupplägget och det största delen var från Sannis tunnellek med hoppvinkel.

1. Vi började med tunnel - tunnel

2 tunnel och förbi och sen in i följande tunnel

3. Sen de grå siffrorna och sist tog jag de grå och fortsattte med vita siffror 2 - 5, efter tunneln persjättö till hopp 4.

Vi avslutade med inlärning av muren och som slutkläm 2 tunnlar.👌👏👏


💕

My leker mera och mera med Viggo och hon kommer till mig ibland och vill leka. Det är så roligt att hon mera och mera blir sig själv.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.